Zwarte kuifmakaak

Maak kennis met onze kuifmakaak!

Young Group heeft een zwarte kuifmakaak geadopteerd!


ARTIS, de oudste dierentuin van Nederland, en dan ook nog eens in het hartje van Amsterdam. Vanzelfsprekend dat een jonge frisse, ook wel no-nonsens organisatie als Young Group haar steentje wilt bijdragen aan het welzijn van de zwarte Kuifmakaak.

De Kuifmakaak is door toedoen van de mens een zeer bedreigde diersoort en de groep zwarte Kuifmakaken in ARTIS maakt onderdeel uit van een Europees fokprogramma. Het zijn één van de meest vredelievende Makakensoorten. De zwarte Kuifmakaak komt in het wild voor op het Indonesische eiland Sulaweski. Het vlees van deze aap wordt door de ineemse bevolking beschouwd als een delicatesse, waardoor de jacht op het dier één van de redenen is voor de bedreigde status. Een andere reden voor deze status is de ontbossing, dat ervoor zorgt dat de dieren steeds minder leefgebied hebben. Het eiland wordt omringd door water waardoor de zwarte Kuifmakaken niet kunnen uitwijken naar andere gebieden. Hierdoor zoeken de apen naar voedsel in het leefgebied van mensen. Boeren zijn hier niet van gediend en schieten de dieren af. Daarnaast zorgt illegale handel om de dieren te verkopen als huisdier ervoor dat het aantal wilde zwarte Kuifmakaken met maar liefst 60% is afgenomen.

Door de bedreigde status van de zwarte Kuifmakaak maakt ARTIS sinds de jaren '70 onderdeel uit van een Europees fokprogramma. Mede hierdoor is in 2020 een zwarte Kuifmakaak geboren in ARTIS.

De Kuifmakaak past bij Young Group als organisatie, omdat wij als individu allemaal deel uitmaken van één team dat samenwerkt om de gezamenlijke doelen te behalen. Ook past de Kuifmakaak bij onze kernactiviteit “verbindend”, aangezien er onder de Kuifmakaken geen strikte rangorde heerst en de individuen tolerant naar elkaar zijn.

Ga je naar Artis? Zwaai dan even naar onze Kuifmakaak!

Wil je meer weten over waar Young Group voor staat? Klik dan hier!